Rode Lopers


Go to content

After

Historiek > 2011 > Roparun


Roparun 2011

Het was wat, die Roparun. Ik heb helaas geen superlatieven genoeg om het gevoel dat ik er eraan over heb gehouden over te brengen maar ik ga het proberen in enkele punten.

Overweldigend : is het gevoel dat ik heb overgehouden aan het Roparunweekend. Ik ben nog altijd heel erg onder de indruk van het gebeuren en dat gevoel zal nog een tijdje blijven vermoed ik.

Emotioneel : als we door dorpen kwamen waar de mensen langs de kant stonden met daarin in het groot: BEDANKT Roparunners! Mensen die weten waar de Roparun voor staat, d.i. geld inzamelen voor zorg aan mensen met kanker.

Eenzaamheid: die je ervaart als je je tijdens de nacht met het team door verlaten dorpen en landschappen verplaatst. Alleen de stappen van de loper en het stille geluid dat de fietsen maakten met op de achtergrond een vogel of krekel.

Hartverwarmend: al die duizenden mensen die we zijn tegengekomen die zwaaiden of bonne chance, succes, of "je bent er bijna" hebben geroepen. Ik heb hier gewoon geen woorden voor.

Vriendschap : dat tussen een team groeit als je aan elkaar bent overgeleverd. De fietser fietst, de loper loopt. Luc, de chauffeur van ons busje die de lopers na elke kilometer op de juiste plaats afzet. De mensen van de catering Maritta, Oscar, Gerda, Jacqueline en Jurgen die er telkens voor zorgden dat er lekker eten en drinken klaar stonden na alweer een inspanning, of er net voor. De vrachtwagenchauffeur Marnix met zijn metgezel voor het weekend Tom die er beiden voor zorgden dat we konden slapen en ons konden douchen. Elk team had een kinesiste ter beschikking en bij ons was Julie diegene die de lopers onder handen nam en een paar keer mijn nek en schouders aanpakte om die weer soepel te krijgen. En laat ons zeker Bo niet vergeten, onze motard die zorgde voor de voortreffelijke routeplannen (vereenvoudigd voor ons gemak en fantastisch juist gebleken) en fotograaf en cameraman in 1 !

Teamgeest : Elk team bestond uit 4 lopers en 3 fietsers. In ons team liepen Katrien, Dirk, Lieven en Paul. Marnix en Bernadette waren mijn collega/fietsers en Bernadette en ik waren de "navigatoren" van dienst. (In het andere team waren Patrick, Rik, Wouter en Johan de lopers. Debby, Jan en Pieter fietsten mee, en Katrien was hun kinesiste.)
Allicht tot verwondering van velen is ons team NIET verkeerd gereden (eenmaal heel bijna een afslagje te vroeg genomen maar op tijd gecorrigeerd ;-)). Het laatste traject in Nederland was een bike&run wat betekende dat er 1 loper liep en de andere drie, samen met de fietsploeg meefietste. Anders dan op het gewone parcours waar de camionette ervoor zorgde dat er na elke kilometer een loper klaarstond om af te lossen zorgden we zelf voor de kilometeraanduiding.

Vermoeiend: 4 blokken van respectievelijk 73, 74, 62 en 52km (bij benadering) gefietst. In totaal ongeveer 20 uur in beweging (van zondagnacht rond 1u30 tot maandagnamiddag 14u) op het tempo van de lopers (12,5km/u). Als niet-fietser had ik zoals verwacht het meeste last van zadelpijn. Van in Compiegne tot een groot stuk in Belgie was het landschap heel erg heuvelachtig (de eerste twee shifts). Helling na helling op en neer. In de afdalingen moest er constant aan de rem worden getrokken met kramp in de handen en vingers als gevolg. De stijgende stukken zorgden ervoor dat ik een goeie krachttraining heb gedaan. Jammer dat Brussel al achter de rug is: mijn dijen zouden er nu wel helemaal klaar voor zijn ;-)
Niet zozeer de inspanning was vermoeiend (als fietser dan), maar wel het slaapgebrek en gebrek aan tijd voor een goede recuperatie. In de tijd dat het andere team aan de gang was moesten wij ons verzorgen, eten, slapen en verplaatsen van het eindpunt tot de start van een ander traject zodat er voor ons na de eerste shift amper anderhalf uur restte om te slapen en na elke daaropvolgende shift hadden we maar 1 uur voor een dutje. En aangezien ons team twee nachtshifts moest doen werd heel ons bioritme overhoop gehaald. Slaap maar eens bij klaarlichte dag en zonnige temperaturen... onze derde shift was het vermoeiendst. We zijn gestart in Zele en daar hadden we het voordeel dat er veel ambiance was maar daarna naar Antwerpen toe was "in beweging blijven" de boodschap. Zo goed als geen supporters langs de kant, een traject waar bijna geen einde aan kwam, af en toe en ander team die we voorbijstaken een haasje over mee deden, maar dat was het. Naar het einde toe was er een bike&run van 5km voor de lopers door Antwerpen en dan ben ik even het busje ingekropen voor een pijnlijke maar nadien een welgekomen nekmassage. Na dat blok kwam iedereen uitgeblust aan op de rustplaats. Wat we nadien ervaarden is dat we tijdens heel dat weekend geen benul hadden van tijd. We dachten eerder in kilometers dan in uren.

Feest : helemaal ondersteboven en verwonderd was ik over onze doorkomst in Zele waar zowat alle inwoners aan het feesten waren. Elk pleintje of wijk organiseerde wel iets en stonden ons aan te moedigen. Soms zaten er simpelweg twee bewoners op een klapstoeltje onder een deken aan de voordeur of lagen aan het hekken voor hun oprit te wachten tot een team passeerde om ons een hart onder de riem te steken. Voor mensen die ooit de marathon of halve marathon hebben gelopen in Eindhoven en daar de sfeer en feestgewoel hebben meegemaakt: Zele was gewoon Eindhoven in het kwadraat :)
Voor mezelf een en al
verwondering hoe een dorp iedereen op de been kan krijgen voor de Roparun! De Roparungekte was in Zele toegeslagen en dat was voor de teams verschrikkelijk motiverend. Bedankt Zele en de Kloddelopers !

Verbondenheid
: letterlijk als de twee teams en onze entourage zich samenvoegden in Rotterdam voor het defile aan de finish, aangemoedigd door de talrijke supporters. We hebben het gehaald !
De Roparun: ongelooflijk leuk, vermoeiend, bijblijvend, nuttig, mooi. Een ervaring om nooit te vergeten !

Chris Rogghe, teamlid Rode Lopers


Parijs - Rotterdam 520 km
Tijd : 41u 34m 35s
Gemid. snelheid 12,52 km/h
Plaats 47
Met dank aan onze sponsors


................... ........

Andere Roparun teams...


Team Shep

Team Kloddelopers


Team 231
Home | Sponsors | Het Team | Uw Steun | Contact | Documenten | Historiek | Site Map


Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu